Logical Management LP

logo500X127

A Hepatitis C vírus:

 

A hepatitis C vírusos fertőzés, amelyet a hepatitis C-vírus (HCV) okoz.  A kórkép elsősorban a májat érinti, de a máj sokrétű funkcióinak károsításával az egész szervezet súlyos állapotba kerül, emellett a kórokozó más szervekben is elterjed és azokat is megbetegíti. Lappangási ideje 2-25 hét. A hepatitis C gyakran tünetmentes (akár 5-10 évig), a krónikus fertőzés azonban a máj hegesedéséhez, majd több év után májzsugorhoz vezethet. Egyes esetekben a májzsugorban szenvedő betegeknél májelégtelenség, májrák is kialakulhat.

A hepatitis C főként vérrel való érintkezés útján terjed, nem steril orvosi és kozmetikai eszközök alkalmazása (nőgyógyász, fogorvos, manikűr - pedikűr), intravénás droghasználat és vérátömlesztés során, ritkább esetekben szexuális úton. Becslések szerint világszerte 130–170 millió ember fertőződött meg a hepatitis C-vírussal, ez a szám Magyarországon mintegy 70 ezer fő. A kutatók az 1970-es években kezdték el a HCV tanulmányozását és 1989-ben bizonyították a vírus létezését. Ismereteink szerint a vírus állatoknál nem, csak embereknél és csimpánzoknál okoz megbetegedést.

A hepatitis C abban hasonlít az A-hoz és a B-hez, hogy szintén vírusos májgyulladás, de lényeges tulajdonságaiban különbözik is azoktól. Behatóbb megismerése lényegében az utóbbi évek eredménye, és ez a megismerési folyamat ma is tart. Rengeteg még a megválaszolandó kérdés, ez magyarázza, hogy az irodalomban is nagyon sok az egymástól eltérő, vagy éppen ellentmondó adat, ahhoz hasonlóan, ahogy korábban a Hepatitis B is komoly gondokat okozott, de az orvostudományi kutatásoknak abban is sikerült igen jelentős eredményeket elérni, és az alapvető kérdéseket megoldani.

hepatitisc

A fibrozisról (fibrosis)

A májfibrózis hegesedési folyamat, a máj reakciója betegségre vagy sérülésre. Minden krónikus májkárosodás májfibrózishoz, végül pedig cirrózishoz, májrákhoz és halálhoz vezethet.

A cirrózisról

A cirrózis (cirrhosis) egy rendkívül súlyos, krónikus állapot, amelyet a máj szerkezetének gyulladások következtében képződő, heges elváltozása és kóros működése jellemez. A cirrózis lassan, évek alatt alakul ki. A cirrózis (májzsugor) lényege, hogy a normál májszövetek egy idő után nem képesek ellátni a feladatukat, az egészséges májszövet mennyisége folyamatosan csökken, és a helyét hegesedő szövetek veszik át. A betegség sokáig tünetmentes, mivel a máj mirigyállománya tartalékkapacitásának nagyságára jellemző, hogy még akkor is képes ellátni a májra háruló feladatokat, ha csupán a máj szövetének 10 százaléka működik. Kezdeti tünetek bármely krónikus betegségre jellemzőek lehetnek. Ilyen például a rossz közérzet, gyengeség, kimerültség, étvágytalanság, a hányingerrel, fogyással együtt jelentkező hasi fájdalom.

© 2016 - 2017 Szemi Design - All Rights Reserved.